Самоковските и родопските картофи били холандски

България е подходяща за производство на биокартофи, твърди Михаил Бозаров, собственик на Бонеро

Известните самоковски, копривщенски и родопски картофи, с които България се гордее  всъщност били холандски сортове. Това разкри пред Кактус Михаил Бозаров, собственик на фирма Бонеро и шеф на българохоландската Агрико. От шест години компанията продава холандски елитни семена на български фермери и след това ги изкупува, опакова и продава  на търговските вериги. Бизнесменът е убеден, че в България картофите  вече са изхабени от презасаждане и трябва да се обновят с по- елитни семена.

Според него планинските райони в България са изключително удобни за производство на биокартофи, защото площите са малки, а зеленчукът и се продават много скъпо. По тези места могат да се отглеждат и качествени семена, от които стопаните  да печелят добре, допълни Бозаров.

Светлана Трифоновска

About trifoni

Svetlana Trifonovska is an investigative journalist who has worked in politics, the judiciary, business, tourism, agribusiness, food and wine and forests. Writes film script. Светлана Трифоновска е разследващ журналист, който е работил в сферата на политиката, съдебната власт, бизнеса, агробизнес, гори, вина, храни, туризъм и култура. Автор на филмови сценарий.
Публикувано на Зелен бизнес, Храни. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар