Над 100 кипърски семейства притежават картини от Тома Трифоновски

Картини на Тома Трифоновски от колескцията Йордан Лечков в новия му хотел в Сливен

40 дни от смъртта на художника се намършват на 2 февруари в сряда

 

Над 100 кипърски къщи притежават по две -три платна от българския художник Тома Трифоновски. Това обяви Костас Кафкаридис в предаването „Синята мъгла” по Дарик радио в неделя. Той е  собственик на Частен културен център”Владимир Кафкаридис” в Кипър и директор на Сатаричния театър на красивия остров.Предаването беше по повод 40 дни от смъртта на художника, които се навършват на 2 февруари, а панахидата ще бъде отслужена в 12 ч, в църквата Св. Георги в София. Най- хубавите картини на Томата се намират в Кипър, убеден е Кафакаридис. Той разказа, че творецът е много популярен на Острова, и за неговата кончина са съобщили всички вестници, телевизии и радиа, а статити за него са пу

Тома Трифоновски

бликували най- сериозните издания. Трифоновски е правил 5 изложби в Кипър, изключително успешни, като на две от тях бях изкупени всички платна, още преди да бъдат открити излобжите, разказа Кафкаридис. Той допълни, че Томата се е готвел да направи подарък на Сатаричния театър- стенопис за фронтона на новата сграда. Отиде си голям художник и приятел на Сатиричния театър, подчерта Кафкаридис. Последната изложба на Трифоновски в Кипър беше съвместна с още 6 български и 10 кипърски художници, завършили Софийската художествена академия. Платната бяха изложени по време на визитатата на българския президент на Острова и по повод откриването на новата сграда на културя център. Вечерта пък бе изиграна премиерата на  Римска баня на Станислав Стратиев, режисирана от Славчо Пеев. Българското изкуство и култура имат много приятели в Кипър, въпреки че този факт не е достатъчно популярен в България. Това в голяма степен се дължи и на факта, че голяма част от кипърската интелигенция е завършила образованието си в София.

About trifoni

Svetlana Trifonovska is an investigative journalist who has worked in politics, the judiciary, business, tourism, agribusiness, food and wine and forests. Writes film script. Светлана Трифоновска е разследващ журналист, който е работил в сферата на политиката, съдебната власт, бизнеса, агробизнес, гори, вина, храни, туризъм и култура. Автор на филмови сценарий.
Публикувано на Българите по света, Изкуство, Тома Трифоновски, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар